Friday, August 28, 2009

ulangtahun kemerdekaan!!



Photobucket


menyelami erti kemerdekaan dengan mengimbas semula lembaran sejarah bangsa akan menyedarkan kita betapa perjuangan kemerdekaan tidak pernah terhenti. kegemilangan yang telah kita kecapi ini patut menjadi pemangkin kepada generasi baru negara untuk meneruskan kecemerlangan yang telah dicapai.

pengorbanan generasi nenek moyang kita wajar menjadi inspirasi untuk kita terus berusaha gigih menjadi bangsa yang maju dan moden. dan adalah menjadi tanggungjawab rakyat generasi baru hari ini untuk mengenang dan menghayati erti kemerdekaan.

tugas kita pada hari ini pula adalah memenuhi dada dengan ilmu pengetahuan agar kemerdekaan yang dimiliki dapat dipertahankan dan dikekalkan dan berbalik kepada individu itu sendiri - Apakah pengertian merdeka pada kamu semua?



Sekian. Happy Merdeka Day!! :)

md adib md yunos
+6017.7669676 | mobile
+6013.7017530 | workstation
www.arfengwork.com | official website
www.facebook.com/arfeng | personal
www.myspace.com/arfeng | personal
support@arfengwork.com | email
arfengwork@yahoo.com | YM

Read more…

Friday, August 21, 2009

salam ramadhan =>


puasa1


PENERANGAN HADIS

1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.

2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.

3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.

4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.

5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.

6. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.

7. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.

8. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.

9. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.

10. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.



selamat berpuasa semua! :)
image from wan and siti's solemnization
article taken from here

md adib md yunos
+6017.7669676 | mobile
+6013.7017530 | workstation
www.arfengwork.com | official website
www.facebook.com/arfeng | personal
www.myspace.com/arfeng | personal
support@arfengwork.com | email
arfengwork@yahoo.com | YM

Read more…

Thursday, August 20, 2009

get well soon Dr. Mariah


Photobucket

Yesterday shukri, our class rep told us that today's mid term test is canceled, so as presentations, because of our lecturer, Dr. Mariah Muda caught positive with H1N1. shocking..

Dr. Mariah is the one who giving us lectures about theories of communications, which i must say, my favorite class so far. im sure everyone in the class feel the same way as i am. not to mention she was one of the interviewer panels at my master interview session back at earlier april this year. im very much thankful for her who got me into the class anyway anyhow.

on behalf of the class, MC770 01/2009, we'll pray for your speedy recovery and we all hope that our class will be resumed as soon as possible. you gonna be juz fine Dr. Mariah. amin~

now you people out there, be extra cautious bout H1N1. please.



signing off,
image taken from here
..................................................................................................................

Read more…

home... HDRed


homey


well...ive been away from home for quite a while kan? lets have a posting about home not? hehe. yeah i wondered how it look like in HDR mode. so there it is. shot at noon. why of course its my first time ever doing HDR. im not really into it. juz wanna give it a try though. :P shot and of course photomatixed.

HDR is a shooting method consist in taking multiple exposures of the same scene, at different bracketing, for collecting different part of the scene and then merging these exposures in only wide one. now dun worry about the details or u might be confused. :))

no place like home ey? dont worry mom, im coming home. :D

md adib md yunos
+6017.7669676 | mobile
+6013.7017530 | workstation
www.arfengwork.com | official website
www.facebook.com/arfeng | personal
www.myspace.com/arfeng | personal
support@arfengwork.com | email
arfengwork@yahoo.com | YM

Read more…

Monday, August 3, 2009

fidah & fariq :)


0

EVENT: SOLEMNIZATION AND RECEPTION
PLACE: FELDA PALONG TIMUR 1, SEGAMAT JOHOR
DATE: 24TH & 25TH JULY 2009
PHOTOGRAPHERS: ME, AZWAN (LIGHTS)



at last. my streamyx is available here at my new place. :) special thanks to Telekom Malaysia because their service here is a lot more faster than it was at johor. :P

now i give you fidah and fariq. this reception held at Felda Palong Timur 1, at segamat johor. last time i been there to her place when i was 11 years old. OMG. the place are sure change alot! fidah is my cousin. her father is my mom's younger brother. sorry Cik Mat (we used to her dad that with that name), lama tak jenguk Cik Mat kat sana. :)

i reached there one day earlier before my family does. the solemnization held at friday afternoon after asar prayer, followed with majlis berinai that night while the reception held the following day. usually when doing wedding assignments, i bumped into old friends and so, but here, i bumped into relatives! i was happy though because everyone is being good to me. thanks to my dad. :D

ok fidah. even though now ko da ckp mcm orang utara, aku and adibah still sayang kat ko jugak. haha. (me n my twin were closed to fidah's family during our childhood). anyways. congratulations! fariq is such a good guy too! :)

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 happy session i must say. azwan, me, fariq and fidah :)



daun daun kering mmg syok. :P

md adib md yunos
+6017.7669676 | mobile
+6013.7017530 | workstation
www.arfengwork.com | official website
www.facebook.com/arfeng | personal
www.myspace.com/arfeng | personal
support@arfengwork.com | email
arfengwork@yahoo.com | YM

Read more…